TrackJack Europe Blog


Wat moet u doen als uw auto is gestolen?

Veel mensen weten niet goed welke stappen er ondernomen moeten worden wanneer hun auto gestolen wordt. Om deze reden hebben we besloten een stappenplan op te stellen om ervoor te zorgen dat u weet wat u moet doen in geval van diefstal. Zo vergroot u de pakkans en voorkomt u problemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Stap 1: Heterdaad of niet?
Het eerste wat u moet doen wanneer u de dieven van uw auto op heterdaad betrapt is 112 bellen. Hoe sneller de politie het weet hoe beter. Zo kunnen ze meteen uitkijken naar de auto en is de pakkans een stuk groter dan wanneer er niet wordt gebeld en u bijvoorbeeld eerst langs het politiebureau gaat.

Wanneer u de dieven van uw auto niet op heterdaad betrapt, moet u aangifte gaan doen bij het lokale politiebureau. Het is belangrijk om hierbij uw kentekenbewijs mee te nemen, zodat de politie het voertuig kan opnemen in het kentekenregister. Zo voorkomt u dat u motorrijtuigbelasting blijft betalen over het gestolen voertuig.

Stap 2: Het Verzekeringsbureau bellen
Meld vervolgens uw voertuig aan bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Hier worden alle gestolen voertuigen in Nederland geregistreerd, zelfs wanneer uw voertuig niet tegen diefstal verzekerd is. Ook hiermee vergroot u de kans dat uw auto teruggevonden wordt. Hoe sneller uw gestolen voertuig is aangemeld, hoe groter de pakkans. Dit omdat veel gestolen voertuigen snel naar het buitenland worden vervoerd.

Houd bij het bellen uw verzekeringsgegevens bij de hand en de autopapieren. Het is vooral belangrijk bijzondere kenmerken van uw auto door te geven, die uw auto onderscheiden van andere soortgelijke modellen. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn of een opvallende kleur. Zo valt uw auto eerder op en is de kans op terugvinden dus ook groter. Ook kunt u online uw auto melden op http://www.isgestolen.nl.

Stap 3: De Verzekeringsmaatschappij bellen
Wanneer u niet verzekerd bent tegen het risico van diefstal, moet u toch uw verzekeraar op de hoogte stellen. Dan meldt uw verzekeraar uw kenteken af bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en hoeft u geen premie meer te betalen.

Als u wel verzekerd bent, moet u zorgen dat u een bewijs heeft van uw aangifte, zodat de verzekering ermee aan de slag kan. De verzekeraar zal dan een expert sturen om de waarde van uw auto te bepalen. Na 30 dagen wordt pas de schade bepaald, omdat dit het termijn is waarin de auto nog teruggevonden kan worden.

Wanneer het voertuig binnen 30 dagen terug wordt gevonden, krijgt u uw auto terug. Wanneer dit na 30 dagen gebeurt en u dus de uitkering van de verzekering al heeft ontvangen, staat u voor een keuze. U kunt uw uitkering terug betalen aan de verzekeraar en uw auto terugkrijgen. Het kan echter ook het geval zijn dat u al een nieuwe auto heeft aangeschaft. In dat geval kunt u de uitkering houden en hoeft u niet op het voorstel in te gaan. Dan behoudt u uw nieuwe auto en de uitkering en blijft uw oude auto in handen van de verzekeraar.

Stap 4: Preventie
Om in de toekomst de kans dat uw auto gestolen wordt te verkleinen, raden wij u aan een track & trace systeem aan te schaffen van TrackJack. Zelfs al zou uw auto nogmaals gestolen worden kunt u met dit track & trace systeem uw auto sneller terugvinden. Hiermee kunt u een veiligheidszone instellen, zodat u een melding krijgt zodra uw auto buiten een bepaalde zone komt. Ook kunt u een sabotagemelding instellen, zodat u weet wanneer het systeem ontkoppeld wordt en direct maatregelen kunt nemen.

Bronvermelding
Titel: Auto gestolen, wat nu?
Schrijver: Dsvh13
Datum van schrijven: 30-11-2008
Website: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/19663-auto-gestolen-wat-nu.html
Geraadpleegd op: 22-12-2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: